Jak zjistit, zda je vaše dítě připraveno spát mimo domov






Dříve nebo později se většina dětí zeptá na stejnou otázku: „Mohu přespat v…? Zatímco pro některé rodiny může být návrh lákavý, nabízí noc odpočinku nebo svobodu, v jiných může vyvolat obavy.

Kdy je tedy nejlepší umožnit dítěti strávit noc mimo domov? Jak poznáte, že jste připraveni? Pokud přijmete, jaká opatření je třeba zvážit, aby vaše první noc byla pozitivní?

Cesta k nezávislosti

Jak děti rostou, procházejí dlouhým procesem k nezávislosti. Tento vývoj nezahrnuje pouze „zvětšení“ po fyzické stránce, ale také učení se postarat se sami o sebe. Autonomie je postupný proces, který vyžaduje čas a protahuje se po celé dětství. K tomu je nutné, aby děti získaly dostatečnou zralost a rodiny je podporovaly v prožívání vlastních zkušeností.

Je důležité, aby tato podpora byla vyvážena vhodnou péčí. Není důležité se jen ptát, zda je dítě připraveno spát mimo domov, ale také zda se rodina cítí na toto dočasné odloučení připravena.

Je ten správný čas?

Někdy může být matoucí rozhodování, co povolit v každé fázi růstu. Dítě se může zdát pro některé věci malé, ale zároveň odhodlané pro jiné. Není snadné vychovávat děti a je normální dělat chyby. Důležité je se z nich poučit a upravit podle potřeby.

V některých rodinách jsou děti přehnaně chráněny, zatímco v jiných mohou být povzbuzovány k tomu, aby převzaly povinnosti předem. Někdy může stejná rodina přijmout obě pozice. Je nezbytné najít rovnováhu mezi ochranou a umožněním. Ani jeden extrém není pro emoční vývoj dítěte příznivý.

Nyní máma Expo 2024

Neuspěchaný

Odloučení od rodičů je postupný proces.

V prvních letech potřebuje miminko neustálou blízkost maminky a tatínka a odloučení na delší dobu se nedoporučuje. Jak však rostou a získávají schopnost vyjádřit své potřeby, některé děti začnou žádat, aby zůstaly přes noc v domě blízkých příbuzných, jako jsou prarodiče nebo strýcové, se kterými udržují časté pouto.

Ideální okamžik

Je nezbytné, aby děti pochopily, že odloučení od rodičů neznamená ztrátu pouta s nimi. Zážitek ze spaní u rodiny nebo přátel by měl být příjemný a bezkonfliktní pro všechny strany. Jen tak mohou děti získat sebevědomí a jistotu.

I když se však dítě zdá chytré, může se stát, že uprostřed noci přijme hovor, protože nepřestane plakat. To je jasné znamení, že ještě nebyl připraven spát mimo domov.

Spaní venku je příležitostí, aby si dítě procvičilo nezávislost, přibližovalo se ke svým referenčním postavám a od nich. Úspěch v noci s prarodiči však nezaručuje, že jste připraveni strávit noc u přítele.

Kdy je vhodné to zkusit?

Je vhodné zvážit, zda dítě spát mimo domov, když nastoupilo na základní školu a dosáhlo určité úrovně samostatnosti, jako je oblékání, oblékání pyžama, čištění zubů, česání vlasů, koupání a zvládnutí koupelna. Tyto dovednosti jsou indikátory toho, že můžete být připraveni čelit noci v jiném prostředí, i když vaše první pokusy nemusí být úspěšné.

Dítě může dobře znát svého kamaráda a matku, ale v domě mohou být i další členové rodiny, kteří mu nejsou známí, například otec nebo sourozenci. To může vyvolat nejistotu a je důležité s tím počítat.

Co když chybí?

Jakmile se rozhodnete, že mu dovolíte spát mimo domov, je důležité být připraven jít ho vyzvednout, pokud to bude potřebovat. Noc je čas, kdy strach může zesílit.

V některých případech dítě pociťuje strach kvůli své vlastní fantazii, jindy může být úzkost odrazem nejistoty rodiče. Proto je důležité zprostředkovat klid mysli a jistotu, že pokud se rozhodnete vrátit domů, budete přijati bez hněvu.

Pokud není pokus o přespání úspěšný, nemělo by to být považováno za selhání. Je nezbytné dítěti vysvětlit, že v budoucnu budou další příležitosti.

A pokud dojde k neúspěšnému pokusu, nepovažujte to za neúspěch, ani to svému dítěti tímto způsobem nesdělujte, tím méně ho vyzvěte. Pokud jste nemohli dnes, budou jindy, kdy uspějete. Dobrým způsobem, jak mu pomoci, je pozvat přátele na přespání, aby viděl, co se stane s ostatními dětmi.

Praktické tipy

Aby byl zážitek ze spaní mimo domov příjemný, je užitečné zvážit následující doporučení:

  • Důvěřujte životnímu prostředí: Je důležité, abyste se cítili dobře v místě, kde bude dítě nocovat. Děti cítí nejistotu dospělých a mohou být nervózní.
  • Nevynucujte si situaci: Pokud dítě není přesvědčeno, neměl by být vyvíjen žádný tlak, aby zůstalo.
  • Dodržujte sliby: Můžete si být jisti, že pokud se rozhodnete vrátit domů, můžete tak učinit kdykoli. Tento slib je nezbytné dodržet.
  • vyhnout se hněvu: Pokud musíte jít vyzvednout své dítě uprostřed noci, je důležité se nezlobit. Toto je součástí vašeho učení.
  • Jasná komunikace: Je užitečné dohodnout se s hostitelskou rodinou, že zavolá, pokud se dítě bude chtít vrátit domů.
  • Dostupné kontaktní údaje: Doporučuje se vložit do batohu papírek s domácími telefonními čísly a mobilními telefony rodičů.
  • bezpečnostní objekt: Dobrým řešením může být návrh, aby dítě nosilo hračku nebo něco osobního, co funguje jako přechodný předmět a poskytuje mu bezpečí.

Doporučuje: Dr. Mariana Czapski, psycholožka a specialistka na klinickou psychologii.

Tvšechna práva vyhrazena Teď máma ®





Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Magda Rousková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *