Ztráta krve během těhotenství: co potřebujete vědět






Když přemýšlíme o ztrátě krve během těhotenství, první věc, která nás napadne, je potrat. Dlouhou dobu byly obě situace vnímány jako synonyma, ale dnes chápeme, že tomu tak vždy není.

Ztráta matky, vaginální krvácení nebo metrorrhagie v prvním trimestru jsou různé názvy pro stejnou epizodu: ztrátu krve genitáliemi během těhotenství.

Intenzita se může pohybovat od minimálního průtoku krve nebo slabého kapání (podobně jako v posledních dnech menstruace) až po značné krvácení tmavé krve, které trvá několik dní.

I když se mohou objevit kdykoli během těhotenství, jsou nejčastější na začátku: přibližně 1 ze 3 žen má únik nebo únik krve během prvního trimestru. Na druhou stranu ve druhém a třetím trimestru se vyskytuje pouze v 5 % případů.

Proč dochází ke krvácení?

Neexistuje jediná příčina vaginálního krvácení během těhotenství, ale může reagovat z různých důvodů. K jejich založení je nutné pomocí ultrazvuku nastudovat, odkud pochází. Ale ani po provedení této studie někdy porodníci nenajdou objektivní vysvětlení. V mnoha případech to může být připsáno zranění nebo zánětu děložního čípku, který je obvykle diagnostikován pomocí kolposkopie, bezpečné studie během těhotenství. Při jiných příležitostech může krvácení pocházet z placenty a může být způsobeno implantací vajíčka do dělohy. Ve skutečnosti existuje mnoho porodníků a sonografů, kteří se domnívají, že tato epizoda by mohla být – vzhledem ke své frekvenci – téměř normální a typická pro proces implantace budoucí placenty.

A konečně, u ztrát, ke kterým dochází ve druhém nebo třetím trimestru, může být původcem abrupce placenty, ke které dochází z neznámých důvodů (obecně je spojena s vysokým krevním tlakem, ale pravděpodobně to není jediný důvod a jeho frekvenční rozsahy). od 1 z každých 400 až 600 těhotenství.

Nyní máma Expo 2024

Ztráta krve a potrat: ne vždy jdou ruku v ruce

Přestože slovo „ztráta“ nadále vyvolává strach, ve většině případů není přímo spojeno s potratem. Dnes je známo, že mnoho krevních ztrát pochází z hematomů nebo drobných problémů při implantaci embrya a nepředstavují hrozbu pro těhotenství. Ve skutečnosti více než polovina žen, které zažijí krvácení během prvního trimestru, donosí těhotenství do termínu bez problémů.

Co je spontánní potrat?

Spontánní potrat je způsoben smrtí embrya, která způsobí odloučení placenty, vyvolání kontrakce a vyloučení produktu početí.

Když se objeví v prvním trimestru, krvácení je obvykle doprovázeno bolestmi v podbřišku (podobné kolikě) a v sakrální oblasti pánve. Ve většině případů je to způsobeno genetickou nebo chromozomální abnormalitou embrya (například změnou počtu chromozomů). Tento typ poruchy se může objevit ještě před početím a může být vlastní spermii nebo vajíčku, nebo se může objevit v prvních fázích buněčného dělení oplodněného vajíčka.

Jindy jsou příčiny potratu imunologického nebo infekčního původu, mezi nejčastější.

Ale bez ohledu na důvod, když žena spontánně potratí, obvykle nese neoprávněnou vinu a cítí se zodpovědná za to, co se stalo. Pravdou však je, že tyto chyby v reprodukčním procesu nemají žádnou souvislost s životním stylem matky, úrovní její fyzické aktivity, sexuálními vztahy ani s jejím emočním stavem.

Složitý a přirozený proces

K 75 % spontánních potratů dochází dříve, než si žena uvědomí, že je těhotná. Proto zůstávají bez povšimnutí. A co víc: 25 % těhotenství je ztraceno nedopatřením mezi okamžikem početí a datem další menstruace.

Na základě známých těhotenství k 75 % potratů dojde před 16. týdnem a mezi nimi k většině dojde v 8. týdnu. To znamená, že s přibývajícími týdny riziko klesá.

Je pravda, že je to nesmírně traumatizující situace, jak pro budoucí maminku, tak pro jejího partnera a dokonce i její nejbližší okolí. Z lékařského hlediska je však samovolný potrat považován za přirozenou součást velmi složitých reprodukčních procesů.

Každé těhotenství je jedinečné a je důležité být pozorný, ale bez obav z každého příznaku. Ztráta krve může být běžná a ve většině případů to neznamená, že se děje něco vážného.

Doporučeno: Dr. Mario Sebastiani, porodník

Všechna práva vyhrazena Nyní máma ®





Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Magda Rousková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *